dijous, 10 de maig del 2012

Resposta a la carta veritats i mentides hispano-catalanes


La historia de les 4 barres és una llegenda, i probablement és tan certa com la llegenda de Sant Jordi, l’Odissea d’Homer o el lobo-hechizado de Castilla. Felicitats per desmentir una llegenda que va ser documentada per primer cop al segle XVI quan als fets als quals es refereix van ocórrer al segle IX o X. Hi ha documentació abundant a internet que així ho explica i en cap lloc s’insinua que pugui ser certa. Tot i així, no dic que part de la societat popular catalana no pensi que aquesta llegenda ocorregués realment..... però també hi ha espanyols que es pensen que l’atemptat de l’11-M va ser una confabulació del PSOE amb el suport d’ETA i ningú se’n riu.... potser d’aquí 1.000 anys també hi haurà gent que es pensarà que “Ossama Bin Laden” en realitat es deia “Patxi Bin Ladietarrak” i que les Torres Bessones van ser enfonsades amb una olla a pressió plena de goma2.

Pel que fa a l’autèntic origen de la senyera, el més probable és que el primer en utilitzar-lo fos “Ramon Berenguer IV, Princep d’Aragó”, per això els aragonesos sovint s’apoderen de la senyera i diuen que la van inventar ells, el que no diuen és que aquest tal Berenguer va ser qui es va casar amb Peronella d’Aragó (Petronila de Aragón), i abans d’aquesta unió que va suposar l’aliança permanent entre el regne d’Aragó i els comptats catalans, Ramon Berenguer IV va ser Compte de Barcelona (Suposo que si jo em casés amb alguna princesa també preferiria que em diguessin príncep abans que cabaler de “Casa Fitgina de Tremp”, qüestió de gustos).

Lo de dir que La Caixa és comparable al Comercial Bank Of China és com negar que quan viatgés i dius que ets espanyol, la resta d’europeus, canandencs, australians i japonesos no es pensen que som un país en vies de desenvolupament.
Shangai té 3 vegades més població que Catalunya, Xina té 26 vegades més població que Espanya, pots tornar a felicitar el que t’ha enviat aquest mail per una altra obvietat.
No sabia quan es va inventar la sardana ni qui era Pep Ventura, em sap greu..... però ja em pensava que no era anterior als balls al voltant de les fogueres del Paleolític. Però ja que en parlem podem dir que Pep Ventura no va ser l’inventor de la sardana, va ser qui la va consolidar i la va posar de moda, el que si que és veritat és que va néixer a Jaén accidentalment en un viatge de la seva mare per visitar el seu pare que hi estava destinat com a militar, era tan militar com Francesc Macià, expresident de la Generalitat de Catalunya. L’origen de la sardana es remunta al segle XVI. Per cert, el flamenc és del segle XVIII. I ja que parlem de coses anteriors a altres coses podem dir que l’existència del català, és bastant anterior al castellà, o així ho acredita la primera documentació trobada en ambdues llengües, fins i tot hi ha teories que diuen que el castellà va sorgir a partir d’un dialecte del català, però això no els hi diguis que els farà molta ràbia, jajaja! I posats a esmentar possibilitats..... perquè no esmentar les teories que diuen que Miquel Servent va néixer a Catalunya, potser us sonarà més com a Miguel de Cervantes, com que no sabem on va néixer, diuen que va néixer a Alcalà de Henares i ja està.

1714 una guerra Hispano-catalana? Quin ignorant es pensa que hi ha algun ignorant que es pensa això? Jo a vegades, havia comparat la Guerra de Successió amb la Primera Guerra Mundial ja que va involucrar més de mitja Europa i les seves colònies..... I lo de austriacistes i borbons en tots els territoris és una altra obvietat, com que hi havia sublevats i republicans en tots els territoris de l’estat al començament de la Guerra Civil Espanyola, això de borbònics en terres catalanes queda clar quan encara avui en dia s’utilitza el pseudopseudònim de “gavatxos” per anomenar els habitants de poblacions com Talarn o Cervera (que majoritàriament van donar suport a la corona francesa). D’altra banda, qui va escriure aquest mail no té ni idea de que significa l’11 de setembre pels catalans.

Continuem..... el caganer, si aquest paio diu que no es generalitza fins al segle XIX, ja suposem que algú devia cagar el 25 de desembre de fa uns 2012 anys pels voltants de Betlem però ja m’imagino que  no devia portar barretina, tot i que potser sí que hi havia els caganers que últimament s’estan tornant més populars que porten la samarreta del Barça. Finalment, pel que fa al Papa Noel, sí que devia voltar per Betlem fa 2.000 anys tot i que Coca-Cola se’n volgués apropiar l’autoria a través d’una campanya promocional fa 50 anys. I els “angelets” tothom sap que són un altre mite copiat de l’autèntic “Ratoncito Pérez”.

A més..... Bola de Drac és molt millor en català que en castellà!

Als teus amics que els agrada tan explicar la història a la seva manera..... et recomano que els facis arribar un power-point que t’adjunto en un altre mail, almenys aquestes especulacions es basen en certa documentació i incongruències de les èpoques de les quals parla. 


(Si algú vol que li faci arribar el power-point del qual parlo a l'últim paràgraf, que posi un comentari al facebook i veurà que els catalans també sabem especular)

dilluns, 7 de maig del 2012

Veritats i mentides hispano-catalanes. Primera part

Ahir una amiga em feia arribar aquest text en un e-mail i em deia:

-¿Què....? ¿Què me'n dius de tot això, com m'ho rebats.....?

Demà o demà passat publicaré al blog la resposta que vaig donar a la meva amiga..... De moment podeu comentar el que li hauríeu contestat vosaltres.



LA HISTORIA NO PERDONA MITOS


     Soy un barcelonés de 30 años que, como mi generación, creció con el Club Super 3, el Tomàtic, la Bola de Drac, la Arare , Sopa de Cabra, Els Pets, Els Caçafantasmes, "Regreso al Futuro". Veíamos la predicción del tiempo en la TV 3, con los dibujos de soles y nubes sobre un mapa de los Países Catalanes.

     En la escuela nos explicaban la historia de las cuatro barras, pintadas por el emperador franco con la sangre de Wilfredo el Velloso sobre un escudo o tela de color amarillo-dorado: así nació nuestra bandera ( la Senyera ). Los domingos por la mañana bailábamos sardanas en la plaza de la Iglesia , y daba gozo ver en un mismo círculo a los abuelos y los nietos, cogidos de la mano. En Navidad hacíamos cagar al "Tió", y poníamos un "Caganer" con barretina en el Nacimiento. Así,
disfrutábamos de una auténtica Navidad catalana como Dios manda.

     En la primavera cogíamos las Xirucas ( 
Chirucas , marca de calzado ], y nos íbamos a nuestros Pirineos a disfrutar de nuestras montañas y sierras, en nuestra tierra. Celebrábamos la "Diada", con ánimo de no olvidarnos de la derrota de nuestro pueblo contra Felipe V y los españoles.

     Somos un pueblo trabajador, con carácter, distinto del resto. Tenemos la Caixa , el RACC, los Mozos de Escuadra y los
Ferrocarriles Catalanes. ¿Qué más queremos? Pues queremos, queremos, queremos.


     Pero la verdad no se puede ocultar siempre. Te vas de Erasmus a Londres, y descubres que existe vida fuera de nuestro pequeño planeta catalán. Que también hay trabajadores con carácter en otros territorios. Que la Caixa no es tan importante, si se compara con el Comercial Bank of China. Que solamente una ciudad como Shanghái tiene 20 millones de personas (tres veces toda Cataluña).

     Descubres la verdad: que lo de las cuatro barras de Wifredo el Velloso sólo era una leyenda, un mito, sin fundamento histórico. Ni Wifredo fue contemporáneo del emperador, ni se usaba la heráldica en ese siglo. Además, hasta la unión con Aragón, el emblema de los condes de Barcelona fue la cruz de San Jorge (una cruz de gules sobre campo de plata).

     Descubres que la sardana la inventaron en el año 1817. Fue un tal Pep Ventura, que tampoco se llamaba Pep sino José, nacido en Alcalá la Real, provincia de Jaén, e hijo de un comandante del Ejército español.
Se la inventaron, porque no podía ser que la jota de Lérida o del Campo de Tarragona fuese el baile nacional. Y tampoco podía serlo el baile denominado "El Españolito". Por eso se inventaron la sardana a comienzos del siglo XIX: para crear una identidad nacional inexistente hasta entonces. La sardana, otro mito.

     Descubres que en 1714 no hubo ninguna guerra catalana-española, que Cataluña no participó en ninguna derrota bélica. Fue una guerra entre dos candidatos a la Corona de España, vacante desde la muerte de Carlos II sin descendencia: entre un candidato de la dinastía de los Borbones (de Francia) y otro de la de
Austria (de tierras germánicas). En todos los territorios de la Corona de España hubo austracistas y borbónicos: por ejemplo, Madrid, Alcalá y Toledo lucharon en el mismo bando que Barcelona. No fue, como intentan venderlo, una guerra de secesión, sino de sucesión: ningún bando aspiró nunca a romper la unidad dinástica entre Castilla y Aragón, ni la separación de Cataluña. La Diada , otro mito.

     Descubres que el "Caganet" del belén es una "tradición" que no se generaliza hasta el siglo XIX, como la sardana. Y que el "Tió" es otra milonga identitarias y absurda. La Navidad catalana, otro mito.

     Te das cuenta que [los nacionalistas catalanes] nos han tomado el pelo. No nos han educado, sino adoctrinado. Que nos han alimentado, sin darnos cuenta, de una "ideología total" que se encuentra por encima de todo y de todos. Lo abarca todo: permite pisar el derecho de las personas, modelar la Historia a su gusto, y determinar qué está bien o mal.

      Te das cuenta que [los nacionalistas catalanes] nos han adoctrinado a través de mitos, leyendas, mentiras. Que han construido o falseado una realidad, con tal de fundamentar su ideología. Intentaré poco a poco ir comentando esos mitos. Pido ayuda y la colaboración de todos, para tratar de encontrar otras mentiras. Así, [los catalanes] podremos liberarnos de esos mitos, y ser libres de verdad.

Está claro que eso de viajar, es para algunos, una estupenda vacuna contra la estupidez y el aldeanismo. 


 Si estás de acuerdo difúndelo para conocimiento de todos.