dimarts, 3 de gener del 2012

La policia i la seguretat privada. Dia 35.


Ja ho he dit uns quants cops, aquí a Brasil hi ha molts tipus de policia.

En primer lloc tenim la Guàrdia Civil, que és la policia més comuna, aquests no porten tricorni i i serien com la policia local de Catalunya però estan pagats per cada estat, van pels poblats fent-se els simpàtics, fiquen alguna multa al que la lie MOLT dins la ciutat i em sembla que porten alguna investigació de tipus criminal local. Cobren 10 Reais per cada hora que treballen i em sembla que poden arribar a cobrar 1200 Reais al mes (menys de 600€ al mes), lo que fa que aquesta policia et pari sovint quan vas amb cotxe i et demani la propina.

Després tenim la Policia Militar, que és una policia més dura, els seus agents no són tan rodonets i estan una mica més ben pagats, la gent els respecta i els tem una mica més, venen a ser com la Guardia Civil però amb competències de més calibre.

La Policia Federal és la mateixa en tots els estats de Brasil, s’encarrega de timar als turistes demanant-los taxes per ves a saber el què, i controlen les fronteres del país, controlen el tràfic d’armes, d’animals, de vegetals, de drogues i temes criminals que afecten a diversos estats. Les seves competències estan per sobre de les altres policies i tenen més autoritat. Aquesta policia s’excusa a si mateixa dient que les fronteres del país són molt grans..... que hi ha grans bosses de despoblament a l’interior del país..... que necessiten més efectius..... i per tant crec que és per això que em sembla que no fan gran cosa.

La Policia Rodoviaria es dedica a passejar per les carreteres, i té les competències de trànsit i tràfic de drogues en les vies interurbanes. Aquests només els he vist dinant en restaurants.


Jo al seu lloc no em mouria.



I després hi ha els BOPE (Batalhão de Operacões Policiais Especiais) que són un cos de policia d’èlit a mig camí entre els antidisturbis i els comandos de l’exèrcit que només existeixen a Rio de Janeiro, utilitzen vehicles blindats i no pregunten. Són els que entren a les fabeles on no s’atreveixen a actuar la Guardia Civil ni la Policia Militar i duen a terme la guerra contra la droga (són els que veiem per les notícies disparant), si els trobes pel carrer és que estan actuant, i ja he dit que no pregunten, i per tant només pots quedar-te estirat a terra amb les mans al cap esperant a que passin de tu, posar-te a córrer si estàs a prop de foc creuat, o posar-te a disparar si ets un membre d’una màfia del tràfic de drogues perquè van a per tu.







Per anar pels carrers, els Bope habitualment utilitzen blindats. És habitual que després les seves
accions, la policia desmantelli arsenals d'armes amb bazoques en mans dels narcotraficants.


Detalls d'un blindat dels BOPE brasilers.

També hi ha altres cossos de seguretat privada que impacten bastant, heu vist mai els de Prosegur posant calers als caixers autòmatics? Doncs aquí van 6 o 7 efectius junts a tot arreu, amb vehicles encara més blindats que els d’aquí, i escopetes retallades i antibales (evidentment). I a dins de cada banc sempre hi ha almenys un agent de seguretat privada en un racó amb un revòlver a la mà. No m’estranya que els bancs només obrin 5 hores al dia i cobrin comissions per fer transferències i treure diners en comptes d’oficines diferents, encara que siguin del mateix banc.

No us poseu en problemes que aquí torturen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada