dilluns, 18 de juliol del 2011

Anem a caçar el tamarro?

La tradició d'anar a caça el tamarro es remonta en el silenci dels temps, més enllà dels nostres avis i dels avis dels nostres avis. Aquesta tradició es va perdre ja fa més de 100 anys a la majoria de pobles del Pallars i ja en fa 45 (any 1966) a Suterranya, l'últim poble que va enviar els seus fadrins a caçar el tamarro el dia de la Festa Major mentre els homes adults feien la lleva de l'animal.

Tamarro pallarès (Fonsagrada)
Aquesta tradició es va perdre perquè cada cop hi havia menys tamarros i costava molt caçar-los fins que va arribar a estar en perill d'extinció. La recuperació d'aquesta espècie comença quan amb el primer Govern de la Generalitat de Jordi Pujol, l'any 1981 es prenen mesures per recuperar l'espècie, i l'èxit d'aquests projectes fa que l'any 1993 deixin d'estar protegits, i sigui habitual trobar-ne a la nit pels camps i barrancs de la Conca de Tremp i altres zones del Pirineu.


Fins al moment cap poble pirinenc ha représ l'antiga tradició de caçar el tamarro, però la creixent curiositat del jovent pallarès per aquesta tradició, podria fer que es recuperés ben aviat en alguns indrets.

Article publicat a la revista "La Borrufa" fa un parell d'anys.

Fins aquí la introducció al Tamarro perquè alguns amics em comentaven que no n'havien vist mai cap, a partir d'ara els mostro el meu pla per caçar-ne.


Un dia d'aquest hem quedat amb una colla d'amics barcelonautes per anar-ne a caçar, i he fet un pla per anar tots a la una, ben coordinadets, a l'hora de fer la lleva. Fins i tot fet un croquis perquè sigui més entenedor, a veure si me'n surto d'explicar-ho i que m'entenguin. De moment observeu el pla:



Les instruccions que proposo com a bon coneixedor del terreny són les següents:

- Els fadrins es col·locaran al punt vermell (forat ample i profund on caçar els tamarros) amb els sacs preparats, al qual accediran passant per la única entrada que és una canalització d'1 metre de diàmetre.

- La majoria d'adults rodejarem la malesa i amb els bastons farem la lleva dels tamarros que baixaran a través del rierol sec (marcat amb groc).

- Els tamarros aniran cap als fadrins que tindran els sacs preparats, com que el rierol és estret crec que molts tamarros entraran directament  als sacs.

- Per si de cas els tamarros no seguissin el rierol sec, fet que seria estrany ja que s’acostumen a desplaçar pels rierols, dos o més adults s’esperaran on comença l’allau per redirigir els tamarros de nou cap al rierol sec i els
                                                                            fadrins amb el sac a punt.

Crec que no pot fallar la cosa, el lloc és immillorable i ahir a la nit, en aquest mateix lloc en vaig veure un ramat d'almenys 50 exemplars.

Us sembla bé el pla diables? Demà a la nit ja us donaré instruccions més concretes ok?



:-)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada